Položen ispit unatoč polemikama oko državne mature

upisi-140710_thumbSlobodna Dalmacija, 26.7.2010.

POLOŽEN ISPIT UNATOČ POLEMIKAMA OKO DRŽAVNE MATURE, ELEKTRONSKI UPISI NA VEĆINU FAKULTETA DONIJELI I UŠTEDU

U takujinima roditelja ostalo 30 milijuna kuna

Novi ustav upisa na fakultete eliminirao je nekadašnje troškove putovanja na prijemne ispite, a nestaju i troškovi vezani uz izlazak na tzv. drugi prijemni rok

PIŠU: JURE JERIĆ, SRĐAN BRAJKOVIĆ

Iako je eMatica zagorčavala život osmašima, a državna matura nije obradovala srednjoškolce, roditelji su profitirali, i to s čak 30 milijuna kuna. Naime, financijske uštede učenika i njihovih roditelja te visokoškolskih obrazovnih institucija neusporedive su u odnosu na prethodne godine kada su se polagali prijamni ispiti.

Pravedniji sustav

Prema kalkulacijama prof. dr. sc. Dragana Primorca, bivšeg ministra i pokretača projekta državne mature, 33 tisuće učenika ukupno bi polagali prijamni ispit na prosječno dva, tri mjesta što predstavlja 75 tisuća prijamnih. Prosječan ispit košta 250 kuna, a s obzirom da roditelji nisu direktno plaćali maturu, barem ne oni redovitih maturanata, uštede sežu do oko 18, 750,000 kuna. Ušteda je ostvarena i na troškovima putovanja jer je do sada najmanje 35 posto brucoša apliciralo na neki od fakulteta izvan mjesta stanovanja. Dakle, 10 tisuća studenta sačuvalo je minimalno 700 kuna. Pretočeno u velike brojke, radi se o dodatnih sedam milijuna, a do ukupne brojke od 30 milijuna dolazi se uključivanjem aproksimativnih troškova dnevnica za profesore koji su nadgledali prijamne te najam prostora.

– Velika je stvar napravljena s ovim elektronskim upisima, jer se sada brucoši mogu upisati i prijaviti na učilišta neovisno o vremenu i novcu kojeg imaju. Nisu se morali čekati drugi rokovi, kao proteklih godina – kaže Goran Sirovatka, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Uštede su nevjerojatne i kada uzmete u obzir da su prije fakulteti sami tiskali ispite i plaćali profesore i osoblje za vrijeme upisa. Sada je država to preuzela na sebe i naglim potezom provela znatnu racionalizaciju i uštede. Naš proračun za državnu maturu je bio 28 milijuna kuna, a računali smo da je do sada državnog novca i novca roditelja ušteđeno oko 30 milijuna. Sada, kada imamo ovo iskustvo možemo razmišljati i o uvođenju automatiziranog upisa u srednje škole, jer će to donijeti nove uštede i pravedniji sustav-hvali se Sirovatka, čiji je Centar ove godine potrošio preko 13 milijuna samo na plaće i administraciju.

Dodatnu dimenziju ovakvog sustava bivši ministar Primorac vidi u sljedećem:

– Ove uštede nemaju samo financijsku vrijednost za obiteljske proračune, nego vraćaju povjerenje u sustav s obzirom da je projekt državne mature najveća antikorupcijska mjera. Matura je omogućila da se učenici odjednom prijave na čak deset fakulteta, dok je u moje vrijeme bila situacija da su mogli izaći na dva, tri prijamna pa bi tek deset do 15 posto njih uistinu i upisali željeni fakultet. Da sam ostao ministar, ni jedan fakultet ne bi imao prijamni, osim akademija. Svi bi potupuno priznavali rezultate mature, ali takav scenarij će se objelodaniti, nadam se, već sljedeće godine.

Primorac ovako objašnjava zašto priželjkuje javno objavljivanje rezultata mature, što je bila njegova inicijalna ideja, ali se ove godine nije stvarila:

Prošla su vremena socijalizma. Rezultati trebaju biti javni, iako postoje komentari kako svi učenici nemaju jednake uvjete. Međutim, objavljivanjem svih rezltata dodatno bi ih se stimuliralo da budu bolji.

Fuchs: To je dobar projekt

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs kaže kako je novi sustav upisa na visoka učilišta od strane svojih korisnika maturanata srednjih škola – kao jedinih mjerodavnih ‘sudaca’, nikada nije bio ni na koji način osporavan. ‘Radi se jednostavno o dobro osmišljenom projektu provedenom od tima kompetentnih stručnjaka, te sa strane ministarstva također nije postojala nikakva sumnja da će on proći s potpunim uspjehom’, komentirao je Fuchs. ‘Novi je sustav brucošima značajno smanjio troškove upisa na visoka učilišta’, potvrđujući procjenu o uštedi od 30 milijuna kuna.

Cijeli članak možete pročitati ovdje: Položen ispit unatoč polemikama oko državne mature

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved