Znanstveni spektakl u režiji Dragana Primorac

csi_bol11
Globus,4.3.2011.
CSI Bol: svjetska elita forenzičara otkriva ubojicu
Na velikom skupu forenzičarske elite koji će se od 20. do 24. lipnja održati u Bolu na Braču, u organizaciji dr. Dragana Primorca, bit će predstavljene tehnike kakve još nisu viđene ni u TV-seriji CSI Miami
Zvuči kao SF, ali u skorijoj budućnosti forenzičari će na temelju biološkog traga pronađenog na mjestu zločina, osim spola, moći otkrivati i izgled počinitelja te time ubrzavati rješavanje zločina.
U isto vrijeme, odahnut će i brojne majke. Zahvaljujući novim metodama prenatalne dijagnostike, liječnici će moći ustanoviti zdravstveni status djeteta tijekom prva tri mjeseca trudnoće, i to bez posezanja za invanzivnim tehnologijama koje su dosad bile rizične i po majke i po djecu.
Svi ovi noviteti bit će predstavljeni na svjetskom znanstvenom spektaklu, kongresu ”7th ISABS Conference in forensic, anthropologic and medical genetics” koji će se, od 20. do 24. lipnja održati na Bolu na Braču, i na kojem će se okupiti rekordan broj predavča, njih 70-ak stručnjaka iz vodećih institucija diljem svijeta.
”Bit će to pravi znanstveni spektakl”, obećava organizator kongresa, forenzičar i genetičar Dragan Primorac, osnivač Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti.
Primorac je posljednjih godina u Hrvatsku doveo svu silu svjetske forenzične elite, poput proslavljenog Henrija Leeja s kojim redovito surađuje, a sada će na Bol dovesti i Adu Yonath, prvu Izraelku koja je ikada dobila Nobelovu nagradu, i to za područje kemije.
”Od samoga početka vodili smo se kriterijem izvrsnosti, a ujedno smo htjeli napraviti nešto značajno za Hrvatsku, nešto po čemu će biti prepoznata u svijetu. Od prvog dana okupljamo najizvrsnije svjetske znanstvenike i upravo u tome leži međunarodni ugled ovog kongresa”, ističe Primorac uz napomenu kako je internetsku stranicu ovog velikog događaja dosad pregledalo 70 tisuća posjetitelja.
Ukratko, to nije ni čudno ako se u obzir uzme činjenica da će se tih dana na Bolu prezentirati medicina 22. stoljeća.
Tijekom 100 predviđenih prezentacija na kojima će govoriti stručnjaci s Klinike Mayo, Harvardske medicinske škole, fakulteta za medicinu Baylor te američkog Nacionalnog instituta za zadravlje NIH, participanti će se upoznati sa svim novostima iz svijeta forenzike, ali i nekim novim terapijama kao što je stanična terapija infarkta miokarda.
Ukratko, ona predviđa potpuno zacjeljenje ozljede srca nakon infarkta te njegovo vraćanje u prvobitnu funkciju.
”Zasad se baziramo na nekim preliminarnim rezultatima, ali oni pokazuju kako ubrizgavanjem matičnih stanica iz koštane srži kod pacijenata koji su preživjeli infarkt dovode do bržeg oporavljanja srca. Jednostavnije rečeno, srce vraća onu početnu snagu i mi smanjujemo postotak smrtnosti kod takvih pacijenata”, objasnio nam je Primorac.
Ovaj bi kongres trebao na jednom mjestu okupiti ukupno 550 stručnjaka, pretežno kliničara iz 60-ak država, ali i stručnjaka iz područja forenzičnih znanosti, genetike, genske i stanične terapije te srodnih grana.
No, u Hrvatsku će u lipnju stići i američki studenti sa Sveučilišta Penn State i New Haven kojima sudjelovanje u kongresu spada pod redovnu nastavu, ali pridužit će im se i 50-ak najboljih hrvatskih studenata medicinslog fakulteta koji će se tijekom ta 4 dana družiti s nobelovcima te svjetskim znanstvenicima.
”No, dio tih američkih studenata nakon kongresa će ostati još nekoliko tjedana raditi u hrvatskim institucijama. Trebalo je osigurati dovoljan broj mjesta za sve studente koji će nam se pridružiti, ali uvjeren sam kako im druženje s nobelovcima i znanstvenicima može promijeniti život te učiniti veliki iskorak u njihovim znanstvenim karijerama”, napominje organizator koji je posebno ponosan što će ovim kongresom najviše profitirati sama Hrvatska, postavši tako centralno mjesto na kojem će, među prvima, biti prestavljeni noviteti koji će mijenjati sliku svijeta.
Najviše se to odnosi na teme iz područja molekularne medicine, a koje uključuju prikaze rezultata istraživanja genetske osnove nastanka bolesti, najnovije tehnologije i postupke u ranoj dijagnostici karcinoma, gensku i staničnu terapiju, individualiziranu medicinu…
Posebno je značajno što će na kongresu sudionicma biti prikazana i primjena nanotehnologije u dijagnostiče svrhe, neinvazivna prenatalna dijagnostike, imunoterapija kolorektalnog krcinoma te mnogi drugi noviteti.
Među ostalima, o njima će na Bolu govoriti liječnici i znanstvenici poput hematologa Dennisa Gastineaua s klinike Mayo, genetičara Fredricka Biebera koji je nakon terorističkog napada na WTC u New Yorku sudjelovao u DNK identifikaciji žrtava ili pak Malcolma Brennera, genetičara koji je među prvima u svijetu provodio studije na stranicama moždane srži.
Primorac se, naravno, najviše veseli temama iz područja koje ga osobno najviše interesira, forenzike, a sudionike bi posebno trebalo zainteresirati predavanje koje govori o metodama što ih tako rado gledamo u brojnim forenzičnim serijalima.
Na ovom kongresu okupit će se tri najveća forenzična programa koja su dala podršku osnivanju splitskog Studija forenzike, profesor Mosesa Schanfielda sa Sveučilišta George Washington, Mitchell Holland s Penn State sveučilišta te doktor Tim Palmbach sa Sveučilišta New Haven.
Dosad su u radu ovog kongresa sudjelovali nobelovci Robert Huber i Richard J. Robertsa te ukupno dvije tisuće sudionika i 200-tinjak predavača, a kongres obiluje i radionicama te diskusijama koje će ove godine biti posebno usmjerene na prenatalnu dijagnostiku.
”Slobodno mogu reći kako je ISABS kongres postao svjetski prepoznatljiv brend, a hrvatska dobila golemu prepoznatljivost na međunarodnoj znanstvenoj sceni”, kaže Primorac.
Znat ćemo i tko je i odakle je kriminalac
Spol, dob, boja očiju, visina, rasa i geografsko podrijetlo neće biti tajna
Trudili smo se odabrati samo aktualne teme, a tu onda svakako spada ono najatraktivnije područne forenzike, otkrivanje počinitelja iz tragova koje ostavlja. No, uskoro ćemo iz tih tragova moći dobivati detaljnije informacije kao što je spol, dob, boja očiju, visina, rasa ili pak geografsko podrijetlo. Drugim riječima, forenzičari će moći pretpostaviti mogući fizički izgled počinitelja te time nadležnim tijelima olakšati istragu i potragu za zločincima – otkriva nam Dragan Primorac. No, neposredno prije ovog kongresa vodeći američki stručnjaci iz balistike i rekonstrukcije mjesta događaja održat će nastavu studentima Sveučilišnog studijskog centra za forenzičke znanosti u Splitu te će s njima tjedan dana provoditi praktične vježbe.
Dora Koretić

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved