PRIMORAC: There would be no doubt if they conducted DNA analysis immidiately

primorac_jjutarnji-list-ne-bih-bilo-dvojbi-da-je-napravljena-dna-analizaJutarnji list – Datum objave: 19.5.2010.
PRIMORAC: Ne bi bilo dvojbi da se odmah provela DNK analiza
Sada je na redu opet istražni sudac, koji će dati nalog za ekshumaciju pokopanog tijela nad kojim će se provesti analize
ZAGREB
Odgovor na pitanje kako danas živi žena čiji je pokop prije mjesec dana proveden uz plač roditelja, obitelji i prijatelja morat ćemo pričekati jer ni ona niti itko iz njezina okruženja o tome ne želi razgovarati. Kako ocijeniti rad istražnog suca u ovom slučaju, što je radila policija, a što patolog, tko je zapravo pokopan na groblju u Drveniku i što će sada biti s tim tijelom?
Svjetski presedan
Sve nas to zanima nakon splitskog preokreta u kojem se ustanovilo da je 39-godišnja Splićanka Tea Burić živa, a da tijelo izvučeno iz mora pripada nekom drugom. Forenzičar Dragan Primorac misli da je slučaj izuzetno zanimljiv, a interes javnosti potpuno razumljiv. Slučaj Burić Primorcu će poslužiti kao slikovit primjer za polaznike Studija forenzike.
– Ovo je zaista nevjerojatno! Slučaj je definitivno prerano zaključen.
Danas, kada baš u Splitu imamo mogućnost za najmodernije DNK metode identifikacije čak i neprepoznatljivih ostataka tijela – dogodio se, eto, slučaj kakav se ne pamti u svjetskoj forenzici. Da se provela DNK analiza, dvojbi oko identiteta ne bi bilo – uvjeren je Primorac koji je, inače, jedan od utemeljitelja Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.
U tom je zavodu jučer vladala prava pomutnja zbog poziva novinara, ali i obitelji i prijatelja ”žive pokojnice”. Sada je na redu opet istražni sudac, koji će dati nalog za ekshumaciju pokopanog tijela nad kojim će se provesti nuklearna i mitohondrijska DNK analiza.
Pravilnik o pregledu umrlih
Nalazi će biti uspoređeni s DNK kodovima nestalih osoba. Dragan Primorac slaže se da je očit propust svih koji su sudjelovali u istrazi.
– Ovo samo dokazuje da bez obzira na rezultate prepoznavanja uvijek treba slijediti pravilnik o načinu pregleda umrlih te utrđivanje vremena i uzroka smrti. U članku 2. tog pravilnika stoji da se nitko ne smije pokopati ako cijeli propisani postupak nije proveden – zaključio je Primorac.
Cijeli članak možete pročitati ovdje: Jutarnji List – PRIMORAC: Ne bi bilo dvojbi da se odmah provela DNK analiza

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved