Ministry as a Firm

jutrnji_list_27_1_2008-1Jutarnji list 27.01.2008.

Drugi mandat
MINISTARSTVO KAO TVRTKA

Iako se očekivalo da će premijer Sanader nagraditi i unaprijediti Primorca mjestom potpredsjednika Vlade, on je ostao ministar. Kaže da će od Ministarstva stvoriti instituciju koja će funkcionirati kao najbolja poslovna tvrtka s maksimalnom efikasnošću.

Susret s Papom
Posramio sam se svoje sebičnosti

kao član hrvatske delegacije Primorac se s papom Ivanom Pavlom II susreo u veljači 2005., neposredno pred Papinu smrt. Susret ga se dojmio. Imao je, kaže, osjećaj da razgovara sa svecem. “Tada sam se možda prvi put posramio vlastite sebičnosti”, kaže Primorac.

NA FAKULTET S MATUROM BEZ PRIJEMNOG

Dragan Primorac
MINISTAR OBRAZOVANJA GOVORIO O RASPODJELI SVOG BIVŠEG MINISTARSTVA

Prvi ministar obrazovanja koji je na tome mjestu ostao više od jednog mandata govorio o planovima, te napominje kako mu je “iznimno drago da je upravo prof. Uzelac ušao u Vladu jer ga iznimno cijenim. Sada u Vladi imamo još jednog čovjeka kojem je jako stalo do obrazovanja i znanosti. Uopće nije važno tko je na kojem mjestu ako radimo kao tim.”

IVANA KALOGJERA BRKIĆ

CROPIX/V.SKLEDAR

Premijer i ja:

Dogovorili smo se da ostanem kako bih dovršio neke projekte

Potpredsjednik:

Nije važno tko će biti na kojemu mjestu ako radimo kao tim

Iako to nije nimalo očekivao, Dragan Primorac dobio je priliku za još jedan ministarski mandat i tako postao prvi ministar obrazovanja koji je na tom mjestu proveo više od četiri godine.

Neposredno prije izbora Primorac je ušao u HDZ i za stranku odradio sjajan posao u dijaspori. Vjerovalo se da će ga Sanader za to nagraditi mjestom potpredsjednika koje je on, kao čovjek velikih političkih ambicija, intimno priželjkivao. No, u Vladi s pet potpredsjedničkih mjesta na kraju nije bilo pozicije za Primorca.

Niste se nadali još jednom ministarskom mandatu. Kažu da ste već spakirali svoje stvari i ispraznili kabinet, a nedavno ste izjavili da ste umorni od politike i da se želite vratiti medicini i znanosti. Zašto ste ostali u politici?

Premijer Sanader u prošlom mandatu nije znao kakav ću biti ministar, no vjerovao je u mene i dao mi povjerenje, i ja to iznimno cijenim. Kada bi se, recimo, dogodio neki propust zbog neiskustva, uvijek bi mi dao potporu jer je njegov stav da u politici imate pravo i na pogrešku. Dogovorili smo se da ostanem na dosadašnjem mjestu, a osobno sam htio dovršiti neke projekte. Velikim dijelom ostao sam i zbog odgovornosti prema ljudima koji su mi dali potporu na izborima.

Očekivali ste mjesto potpredsjednika Vlade, no njega je na kraju dobio vaš tajnik Slobodan Uzelac. Ljuti li vas to?

Nisam očekivao ništa, a to što je prof. Uzelac ušao u Vladu iznimno mi je drago. Sada u Vladi imamo još jednog čovjeka kojem je jako stalo do obrazovanja i znanosti. Uopće nije važno tko je na kojemu mjestu ako radimo kao tim. Treba uvijek gledati što je dobro za opći interes.

Kod sastavljanja kadrovske križaljke Ministarstvo obrazovanja bilo je nuđeno mnogima, no nitko ga nije htio. Kako to komentirate?

Mislio sam da će neki ljudi pokazati više hrabrosti i prihvatiti to mjesto. No, čini se da je još uvijek lakše promatrati cijeli proces sa strane i dijeliti savjete nego prihvatiti žrtvu i preuzeti odgovornost. U neku ruku to i razumijem jer kao sveučilišni profesor imate veća primanja, više slobodnog vremena koje možete iskoristiti kako želite, a imate i više vremena za obitelj.

Jedan od najozbiljnijih kandidata za mjesto ministra bio je HSLS-ovac Ivan Čehok koji neprestano ističe da će ova Vlada provoditi HSLS-ov program obrazovanja jer je on najbolji.

HDZ-ov program obrazovanja dio je koalicijskog programa. To se vidi i po projektima koji se ondje spominju, a koji su pokrenuti za mandata prošle Vlade. Mnogi su se prepoznali u našeg programu, i to je dobro jer smo i premijer i ja otpočetka tvrdili da u obrazovanju nema mjesta politici i da treba okupiti sve stručnjake koji su voljni izgrađivati Hrvatsku kao društvo utemeljeno na znanju! Drago mi je što i naši prijatelji iz HSLS-a idu istim putem.

Nedavno ste šokirali javnost skupivši na jednom mjestu svojih 650 zaposlenika kojima ste održali predavanje.

Odlučio sam od Ministarstva stvoriti instituciju koja će funkcionirati kao najbolja poslovna tvrtka s maksimalnom efikasnošću. A da bi to bilo moguće, svatko treba dati maksimum od sebe, i to sam im htio poručiti. Posebno ću cijeniti one suradnike koji će mi reći istinu i prikazati stvarno stanje stvari. Ništa mi ne znače pohvale i dodvoravanja, meni treba istina bez obzira na to kakva ona bila!

Je li točno da će 2009. svi srednjoškolci, a ne samo gimnazijalci, moći polagati državnu maturu i da ćete zbog toga hitno mijenjati zakon o srednjem školstvu?

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved