Gospa od Puta s djetetom Isusom na odmorištu Krka

Simbol Hrvatske
– Nismo slučajno ovdje postavili ovaj kip svojevrsni simbol Hrvatske. Na tu ideju smo zajednički, sjedeći ovdje na ovom odmorištu, došli nadbiskup Barišić, biskup Ivas i ja. Ovo je mjesto ne samo najljepši vidikovac u hrvatskoj, već i mjesto gdje će se najbolje vidjeti kip Gospe a uz to, ovdje je i najveća frekvencija putnika, kazao nam je prof.dr. Dragan Primorac.
Hrvatska humanitarna udruga ”CroUnum” u nedjelju je na odmorištu Krka, jednom od najljepših odmorišta na dionici Autoceste A1 Zagreb-Split, na prigodnoj svečanosti izvršila primopredaju kipa Gospe od Puta s djetetom Isusom Šibenskoj biskupiji. Kip Gospe od Puta visine 3,5 metara i težine osam tona, po čemu je naviši kip Majke Božje u Hrvatskoj, djelo je akademskog kipara prof.dr.sc. Krune Bošnjaka i akademskog kipara Vene Jerkovića te njihovih suradnika.
Ovaj projekt je započet prije više od četiri godine, a dan prije blagdana Velike Gospe u cijelosti je realiziran, uključujući i završne radove na okolištu s pripadajućim vrtom te osvjetljenjem Kipa i platoa, isključivo donacijama članova i prijatelja Udruge.
Primopredaju odluke o darovanju kipa šibenskom biskupu Anti Ivasu obavio je prof.dr.sc. Dragan Primorac, predsjednik Udruge.
– Budite uvjereni da ste ovaj kip Gospe od Puta predali u prave ruke i da ćemo se o njemu skrbiti kako se skrbimo i o brojnim drugim svetkovinama u našoj biskupiji – kazao je biskup Ivas.
On je tom prilikom Udruzi i predsjedniku Primorcu predao krunicu koju je osobno dobio od Pape.
Svečanosti na odmorištu na Krki su nazočili brojni članovi Udruge ”CroUnum” među kojima su i brojni vrhunski hrvatski športaši, gospodarstvenici, glazbeni umjetnici, znanstvenici, kulturni djelatnici. Tijekom prigodnog programa nastupili su glazenik Alen Nižetić, puhački orkestar KUD-a ”Hartić” iz Tisnoga pod ravnanjem dirigenta Dina Obratova, a u nazočnosti župne trupe čuvara Božjeg groba iz Tisnoga, koju predvodi zapovjednik Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac kornatske tragedije, a koji su na plus 33 Celzijeva stupnja obučeni u svoje odore izdržali do kraja svečanosti. Među uzvanicima je bio i alkar Ante Zorica, slavodobitnik ovogodišnje, 296. Sinjske alke.
Marijan Džambo, Slobodna Dalmacija, 15.8.2011., str.18

Cijeli članak možete pročitati ovdje:
Gospa od puta s djetetom Isusom na odmorištu Krka

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved