Branitelju iz kamp kućice dat ćemo stan

Nekoliko dana nakon što smo u našem listu objavili reportažu o Alenku Baraču Roji, 63-godišnjem branitelju koji već godinama živi u šest četvornih metara trošne i poluraspadnute kamp-kućice u ”Mornarevoj” lučici na splitskom Poljudu, izgleda da je na pomolu sretno rješenje Baračeva stambenog pitanja.
Naime, kako nas je obavijestio umirovljeni splitski profesor Mate Nikolić, dugogodišnji Alenkov prijatelj i čovjek koji je našu redakciju upozorio na Alenkov slučaj, nakon objavljivanja reportaže javio mu se bivši ministar znanosti dr. Dragan Primorac, koji je u društvu prof. Nikolića potom i sam posjetio Alenka u njegovoj derutnoj kamp-kućici te je, zgrožen onim što je vidio, ponudio da se Alenkov stambeni problem barem privremeno riješi preko humanitarne udruge Cro Unum, čiji je dr. Primorc predsjednik, a koja okuplja 70-ak uglednih imena iz hrvatskog sporta, gospodarstva, znanosti, umjetnosti, kulture i politike.
‘Članak me potresao’
– Taman sam stigao iz SAD-a i vidio taj članak u ”Slobodnoj” koji me potresao – kaže za naš list dr. Primorac te nastavlja:
– Po meni, samo su dva ispravna puta za rješenje ovog problema. Prvo, treba hitno riješiti status tog čovjeka koji je branio Hrvatsku, a živi u neljudskim i neprimjerenim uvjetima. Stoga smo u našoj udruzi već odlučili da gospodinu Baraču unajmimo stan po njegovu izboru, na način da udruga sklopi ugovor sa stanodavcem i plati najam za godinu ili godinu i pol dana. Drugi korak u rješenju problema je da bismo za to vrijeme paralelno senzibilizirali i mobilizirali sve nadležne institucije u Hrvatskoj da legalno riješe stambeno pitanje čovjeka koji ne traži nikakve privilegije, već samo ono što ga pripada – govori dr. Primorac.
Bivši ministar ističe da neprimjereni uvjeti u kojima Barač već godinama živi nisu njegova, Baračeva sramota, nego sramota cijelog društva i države, te dodaje kako u udruzi žele da se Barač iz kamp-kućice u normalan stan preseli što prije, u roku od maksimalno dva-tri tjedna. Stoga prof. Nikolić ovih dana već obilazi splitske agencije za nekretnine u potrazi za odgovarajućom garsonijerom ili jednosobnim stanom za Alenka.
Sam Alenko Barač ne krije oduševljenje posjetom i ponudom bivšeg ministra Primorca, ali se iz razumljivih razloga ne usuđuje otvoreno nadati u konačno rješenje svoga životnog sna: država za koju se kao dragovoljac borio od 30. lipnja 1991. do 24. prosinca 1995. Proteklih se godina prema njemu nebrojeno puta pokazala kao ravnodušna maćeha.
– Čujte, ne znam ni sam. Čovik se javio barba Mati i doša je ovdje kod mene. Izgleda mi školovan i ozbiljan, po razgovoru bi to tribalo bit, ali toliko sam puta u životu osta izigran da više ne znam šta bi reka – kaže nam Alenko, priželjkujući da ovaj put njegov san konačno postane java.

Cijeli članak možete pročitati ovdje:
Branitelju iz kamp kućice dat ćemo stan

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved