7. ISABS kongres

7. ISABS konferencija o forenzici i antropološkoj i medicinskoj genetici održana je od 20. do 24. lipnja u Bolu na Braču. Taj vrhunski znanstveni kongres već uobičajeno gostuje u Splitsko-dalmatinskoj županiji i ugošćuje mnogo najvećih svjetskih znanstvenih imena iz područja biomedicine i zdravstva.

Ove godine su, možda po prvi put u svijetu, na kongresu takvoga međunarodnog značaja veliku ulogu kao aktivni sudionici odigrali studenti splitskoga Medicinskoga fakulteta. Naime, 56 studenata splitske Medicine je, zahvaljujući dekanu prof. dr. sc. Matku Marušiću i glavnom organizatoru Kongresa, prof. dr. sc. Draganu Primorcu, imalo privilegiju sudjelovati u novom projektu konkretne ”vizualizacije” znanstvene produktivne misli i na taj način aktivno pridonijeti snažnoj međunarodnoj afirmaciji svojega fakulteta, ali i uspostavljanju nove vrste edukativnih metoda u medicini. Sudjelovanjem na Kongresu splitski su studenti dobili nepisanu dopusnicu da o znanosti, znanstvenim rezultatima i znanstvenoj logici debatiraju jednako sa svojim kolegama s drugih fakulteta i s velikim svjetskim znanstvenicima. Ideja profesora Marušića i Primorca bila je da se studentima omogući stvarni doživljaj znanosti, upoznavanje tajne stvaranja ljudskoga znanja i putova kojima se do njega dolazi. (Prof. Marušić obavezno naglašava i veličinu napora, koncentracije i ljubavi koja za to treba.) Tako smo, slobodno i bez pritiska nastavne obaveze, mogli formirati nova mišljenja i zauzimati nove stavove o valjanosti i potrebi znanosti kao neraskidiva sastavnoga dijela suvremene medicine. Shvatili smo što znači znanstveno-kritičko razmišljanje (prije smo se čudili zašto o tome stalno govore na predmetu Istraživanja u biomedicini i zdravstvu), nepostojanje lakih rješenja i rješavanje problema objektivno i mukotrpno, do zaključaka koje se može (i mora) braniti argumentom snage brojeva i vjerojatnosti njihove pouzdanosti. Tek smo tamo shvatili da je potrebno napraviti i objaviti stotine znanstvenih radova da bi se u knjizi iz koje učimo pojavila jedna rečenica novoga znanja. Iako se znanstveno istraživanje čini teškim i nikada dovršenim poslom, kongres takovoga kalibra doveo nas je na sam izvor nastajanja ljudskoga znanja i dokazao da sve to vrijedi truda.

Sabiranjem studentskih dojmova nakon Kongresa naši mentori, organizatori, pa i šira javnost (putem televizijskih emisija i novinskih napisa) mogli su zaključiti da su studenti popuno prihvatili savjete svojih mentora i da su u svakoj prigodi isticali da se njihovo prijašnje razmišljanje o beskrajno nezanimljivoj znanosti potpuno okrenulo ”za 180 stupnjava” (TV izjava jednoga kolege, budućega ortopeda).

Napravljen je još jedan iskorak, a to je da su studenti i organizacijski odbor Kongresa s upravom Fakulteta dogovorili da se sudjelovanje na Kongresu vreduje kao izborni predmet bodovan odgovarajućim ECTS bodovima. U tom je cilju svakom studentu osiguran mentor koji ga je pripremio za ozbiljne edukacijske i motivacijske razgovore s vodećim svjetskim stučnjacima, predavačima na Kongresu. Nakon petodnevnih slušanja predavanja, mentoriranja i zajedničkih cheese and wine susreta, student je bio dužan napisati esej na zadanu temu i na taj način prezentirati uspješnost prikupljanja znanja i usvajanja osnovnih pravila znanstvenoistraživačkoga rada. Hrvatski mentori studenata su bili najbliži suradnici prof. Primorca, i to doc. dr. sc. Alan Ivković, dr. Ivana Šamija Projić, dr. sc. Ante Ivkošić, dr. sc. Ivana Erceg Ivkošić, dr. sc. Damir Marjanović. Od inozemnih mentora valja istaknuti prof. Christophera Evansa, koji se bavi genskom terapijom bolesti kosti i hrskavica, te prof. Hakon Leffler i prof. Erdmann Rapp, koji se bave glikoproteinima i glikanima kao potencijalnim biomarkerima u različitim bolestima. U području novih pristupa u liječenju i dijagnostici karcinoma, između ostalih, mentori su bili prof. Malcolm Brenner, prof. George Vasmatzis, prof. Yuri Kogan, prof. Stanimir Vuk-Pavlović i prof. Filippo Castiglione. U ginekološkim temama mentori su bili prof. Simcha Yagel, prof. Eliezer Shalev, prof. Ofer Klein i prof. Esther Guetta. Ne smijemo zaboraviti vrijedne lekcije koje su nam uputili prof. Henry C. Lee te prof. Timothy Palmbach, prof. Moses Schanfield, prof. Mitchel Holland, prof. Frederich Bieber i mnogi drugi.

Povodom toga velikoga događaja studenti koji su ovaj kongres odradili i kao izborni predmet, pozvani su u jednosatnu emisiju na Televiziju Jadran, gdje su iznijeli svoja viđenja i doživljaje s kongresa (http://www.mefst.hr/default.aspx?id=1656). Također su o tom jedinstvenom obrazovnom iskoraku izvijestili i Hrvatska radiotelevizija te svi tiskani mediji, a u srpanjskom je broju sveučilišnoga glasnika Universitas objavljen veliki članak s fotografijama. Čine se da smo napravili nešto važno i lijepo, ne samo za sebe i svoju osobnu afirmaciju nego i za promociju našega fakulteta.

Svi mi studenti koji smo sudjelovali zahvalni smo prof. dr. sc. Matku Marušiću, dekanu splitskoga Medicinskog fakulteta i prof. dr. sc. Draganu Primorcu, glavnom organizatoru 7. ISABS konferencije na ukazanom povjerenju, a ja dodatno zahvaljujem kolegama Ivanu Šimundži, Ivani Vujević i Anti Pojatini na pomoći koju su mi pružili u organizaciji ovoga studentskog pothvata. Profesori Marušić i Primorac su se složili da smo odradili dobar posao, te su zagrljajima, kavom i sokovima (i obveznim ponudama stipendija u Americi) poručili da ih nismo iznevjerili ni u najoptimističnijim očekivanjima.

Ante Mihovilović, član odbora 7.ISABS konferencije za studente
Glasnik Medicinskog fakulteta u Splitu, Vol. 4, br.2, listopad 2011., str. 4. i 5.

Cijeli članak možete pročitati ovdje:
7. ISABS KONFERENCIJA

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved