Beskućnik Roje ipak će u stan

Splitski branitelj (63) i ponos Hrvatske živi bez struje i vode
Samo da mi je mali, skromni dom, da imam struju, vodu i mali televizor, kuhalo i krevet da mogu spavati kao čovjek, kaže splitski branitelj i beskućnik Alenko Barač Roje (63). Već deset godina stanuje u trošnoj kamp-kućici u lučici Spinut u Splitu. Nedavno je njegov prijatelj prof. Mate Nikolić napisao otvoreno pismo predsjedniku Ivi Josipoviću kako bi senzibilizirao javnost. I uspio je. Humanitarna uduga Cro Unum, kojoj je na čelu Dragan Primorac, već traži jednosobni stan ili garsonijeru te su obećali godinu dana plaćati Roji režije i stanarinu. Također pokušavaju riješiti da dobije sve ono što mu kako branitelju i pripada.
– Očekujem kako ćemo u slijedeća dva tjedna već preuzeti obveze. Roje želi stan s kuhinjom i televizorom te ćemo dati sve od sebe da mu to i osiguramo. To je vrlo pošten čovjek, koji je vratio 50.000 kuna, a nije imao što jesti. Ovaj ratnik koji je stvarao Hrvatsku stvarno ne zaslužuje ovakav život – kaže Primorac. Roje je bivši pripadnik 142. drniške brigade, voda Japanci, koje želi javno pozdraviti. Ima mirovinu 2300 kuna, a tražeći dom, ne želi ništa posebno.
– Volio bih dobiti stan na korištenje doživotno, da mogu svoju starost mirno proživjeti, još deset godina ako Bog da. Ne želim da me netko jednog dana izbaci i da opet ne znam gdje ću živjeti. Želim dom kao što su dobili mnogi nekadašnji branitelji.
U kućici koja prokišnjava nema struje ni vode. Higijenu obavlja u prostorijama lučice, a dobri ljudi vani su mu postavili hladnjak i kuhalo. Roje je 2006. dobio priznanje udruge Ponos Hrvatske jer je vlasniku vratio 50.000 kuna koje je našao ispred Caritasove menze u Splitu.
T.Jokić, R.Bilešić
24 sata, str.12. i 13.,31.kolovoza, 2011.
Cijeli članak možete pročitati ovdje:
Beskućnik Roje ipak će u stan
Beskućnik Roje ipak će u stan

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved