Kako u sobi punoj krvi saznati gdje je stajala žrtva

CSI SPLITSKI STUDENTI FORENZIKE PRVI U EUROPI DOBILI PRILIKU UČITI REKONSTRUCIJU ZLOČINA PREMA PROTOKOLU FBI-a I AMERIČKIH DRŽAVNIH POLICIJA
Kako u sobi punoj krvi saznati gdje je stajala žrtva
Studenti su vrlo zadovoljni što im je omogućeno da slušaju predavanja prof.dr. Timothyja Palmbacha, jednog od vodećih svjetskih forenzičara. Praktični dio nastave, u suradnji s MUP-om i HRM-om, uz pucanje i korištenje životinjske krvi, održava se u streljani u Lori
Studenti Centra za forenzične znanosti Splitskog sveučilišta imaju, prvi u Europi, priliku educirati se kako na osnovi ulazne i izlazne rane, te tragova krvi i baruta utvrditi mjesto s kojeg je počinjen zločin, prema protokolu FBI-a i američkih državnih policija. Ovaj tjedan nastavu im, naime, drži prof.dr. Timothy Palmbach, direktor Forenzičnog znanstvenog programa na Sveučilištu New Haven, koji ima i dugogodišnju karijeru u državnoj policiji Connecticuta.
Studenti su dva dana na fakultetu slušali predavanja američkog gosta, koji je jedan od vodećih svjetskih forenzičara i desna ruka poznatog Henryja Leeja, a u srijedu im je prof.dr. Palmbach u HRM-ovoj streljani u Lori održao i praktični dio rekonstrukcije mjesta zločina.
Dobar potez fakulteta
-Prezadovoljni smo što nam je fakultet omogućio da učimo od ovog velikog stručnjaka. Predavanja su bila vrlo zanimljiva i poučna, a prikazao nam je i neko od najpoznatijih ubojstava, propucavanja i nesretnih slučajeva, na kojima je radio kao forenzičar. I sada nam u praksi pokazuje kako možemo naći mjesto s kojeg je osoba pucala, kao i utvrditi je li žrtva stajala, sjedila, je li se branila… Profesor nam je ispričao i kako je svoje studente u SAD-u odveo u sobu posve pošpricanu krvlju i kazao im kako u 10 sekundi trebaju otkriti gdje je bila žrtva. Bilo je to mjesto s najmanje tragova krvi. I ovdje u Lori smo sada vidjeli kako su najvažnije te sitne kapljice krvi.
Rekonstrucija masovne grobnice
Praktične vježbe nastavljaju se i u četvrtak, kada će prof.dr. Palmbach buduće forenzičare učiti kao se utvrđuju vrijeme i način počinjena kaznenog djela temeljem analize tragova krvi. Također, studenti će s američkim forenzičarem proći i kompleksnu rekonstukciju masovne grobnice iz Drugoga svjetskog rata u Dalmatinskoj zagori.
Piše Divna Zenić

 

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved