Državna matura

drzavna-matura

prof. dr. sc. Dragan Primorac

ministar znanosti, obrazovanja i športa

Dragi učenici, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji, nastavljamo graditi put kojim zajedno idemo prema prvoj državnoj maturi 2010. godine. Ove se školske godine ona ostvaruje u probnomu obliku, što nas je ponukalo na objavljivanje publikacije s podrobnim objašnjenjima cjelovitoga tijeka polaganja ispita državne mature.

Sva svojevremeno postavljena pitanja o uvođenju državne mature u odgojno-obrazovni sustav nisu za obrazovnu politi- ku značila kolebanje i novi početak promjena, nego stvaralački doprinos napretku i razvoju sustava koji ne dopušta brzople- tost i površnost.

Pokazalo se da je posrijedi posve jasna potreba za dogovornim, usklađenim i pomno pripremljenim načinom provođenja državne mature. Zbog toga je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izravno komuniciralo s neposrednim nositeljima odgojno-obra- zovnoga rada u školama – nastavnicima, stručnim suradnicima, ispitnim koordinatorima i ravnateljima, ali i s onima na koje se državna matura odnosi – učenicima. Ta je suradnja rezultirala izradbom publikacije Ususret državnoj maturi, nakon koje je usli- jedila i obrazovna kampanja koja je provedena u svima četvero- godišnjim srednjim školama diljem Republike Hrvatske, a kojoj su stručnu podršku, zajedno s predstavnicima Ministarstva, pru- žili djelatnici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obra zovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Cijeli članak možete pročitati ovdje: Državna matura

© 2020 Dragan Primorac. All Rights Reserved