• Media

  Posted on June 21st, 2011

  Written by admin

  Tags

  Nove metode u forenzičkoj genetici obećavaju
  Biološki tragovi otkrivat će i dob počinitelja zločina
  Fenotipizacijom bioloških tragova moći će se otkriti je li osoba koja se traži, na primjer, ćelava – kaže prof. dr. sc. Dragan Primorac

  Pitanje je dana kada će se na osnovi bioloških tragova pronađenih na mjestu zločina moći odrediti dob, boja očiju, visina i oblik kose počinitelja! Tu je studiju o budućnosti forenzičke genetike fenotipizacijom bioloških tragova predstavio Manfred Kayser na danas započetoj 7. ISABS konferenciji forenzičke, antropološke i medicinske genetike koja se do petka održava u Bolu na Braču.

  – I hrvatski su forenzičari odmah spremni početi s tom revolucionarnom metodom koja će uvelike olakšati posao policiji pri rješavanju zločina. Ovom će se metodom moći otkriti i je li osoba koju se traži, na primjer, ćelava – kazao je prof. dr. sc. Dragan Primorac, organizator konferencije na kojoj je više od 500 sudionika, a predavat će 70-ak najvećih svjetskih stručnjaka iz 40-ak država.

  Newyorška policija predstavila je novu tehnologiju razdvajanja utvrđivanja identiteta kod zločina s više počinitelja (npr. silovanja). Konferencija je započela predavanjem Petera Underhilla, jednog od autora o genskom podrijetlu Hrvata kojim je znanstveno dokazano da su hrvatski muškarci na ovim prostorima preživjeli ledeno doba.

  Predavanja sluša i 140 studenata.

  ..
  • 0 Comments

   Take a look at some of the responses we've had to this article.

  • Leave a Reply

   Let us know what you thought.

  • Name (required):

   Email (required):

   Website:

   Message:

  Reaching the truth with DNA analysis